giovedì 30 marzo 2017

CAPRICCI DIALETTALI / 8

(Nell’angolo estremo del portico era collocata la drogheria della citata “Celestina”, affacciata su Corso Umberto I.)


EL BOTEGHI D’UNA VOOLTA ,
DAL TURAUN A LA ROCA DI MARCHES RANGAUN !!!


Zirodela! Nel centro di quel bel paese,
detto di gente strana ma gentile, ospitale e cortese,
da l’incros dla via Roncati, c’lè subèt ded’la del Turaun,
fin là in fonda, la Comuna vecia, a la Roca di marches Rangaun,
l’incros del Munarein, dla Celestina, e l’incros del doo Cèsi,
da tòt i Spilambertes, quatr’ari agl’eran ciamedi!


Le fin dai prèm’aan del secol pasee, che lòngh el ceinter del paes,
se psiva trover tante picoli boteghi, a conduziaun familier [...]

A comincer dal quatr’ari, ch’in subèt ded’la del Turaun,
un antigh mulein che mesneva frumeint e frumentaun,
che cun l’aqcua del canel la grosa mesna feva girer,
e la resdora cun el s’daas la fareina dal remzol doveva separer!


Da la pèrt ed sàta, ed  frunt al Turaun d’ed ‘dla la streda,
la butega dèta del Munarein un  puchin originela,
bigiotteria, sale e tabacchi e francobolli lui vendeva,
l’èber e quaderen per chi andeva a scuola!

Ai pee del Turaun, ì  fradee  Lucchi, che d’esgniven da Piumaz,
brev scarpulein, che vendevan el pèli interi ed vacàta e coram,
in del scherpi  ràti egh feven el soli novi, che torneven ander a spas,
e su misura, feven del scherpi novi tòti cusidi a maan!

Ed fiach ai Lucchi ed frunt al teatrein, c’le stee d’esfat,
l’antica, bela e unica farmacia di Egidio Gaat.
In dl’angol del quatr’ari dla Celestina la soo drogheria,
che vendeva zocher, pasta, riis e tanta roba bauna di salumeria!

Pio avanti, sàta el pordegh, la botega dei fratelli Tosi,
spezie speciali, sali e tabacchi e tant’etri beli cosi,
bottiglie speciali di italiani ed esteri liquori,
articoli da regalo, francobolli e confetti per gli sposi!

Ogni dmanga el secoler del pollame in via San Carlo el marchee,
cunèì, galein, capaun, tachein, faraouni, clòmb d’ogni raza e qualitee,
la contreda  pina ed ginta che des’gniven da ogni pert,
animali d’ogni sorta in San Carlo gnìven a vander e comprer!
Lòngh via Umberto pina del banchereli di ambulant,
el boteghi tòti averti, cun tant furaster e viandant!

Sàta el pordegh del Bargel, detto anch del Pavaiàun,
dove in dl’angol a ghera un veecc lampiàun,
che a carburo funzioneva e bein illumineva,
le mostre e agl’esposizòun durante la Fera! 
 
Sempre sàta ch’el pordegh lè, ì fradee Bondi, brev forner,
oltre che fer e coser el paan, un pastificio per la pasta feer,
cl’era sò al prèm pian, dove sovra di telai la pasta fèven sughèr,
cuun la too farèina, con i Bondi uno scambio si poteva feer,
cun dès kìlo ed fareina, dès kilo ed pasta frasca,
apeina fata, ogn’un el psiva a cà soo porter!

Sàta el pordegh, in dl’àngol dla via Santa Maria,
sovra di cavalàt ed lègn, che ogni sera i tireven via,
la bancherela d’un’anziana signora che tot ciameven Pipiauna,
che vendeva frutta e verdura e tant’etra roba bauna,
d’autun brustoliva di maraun dentro na padela,
cheld buint, in un scartos ed cherta zala al pubblico vendeva!

Sovra a un baruzein, la Suemma e soo fiol, che ciameven Bamburin,
vindiven di zoogh per i ragazoo piò grand e per i putein ciin,
e anche mignìn, minteini, sigaràti ed zòcher, ciocolatein e carameli,
cridevan foort i ragazoo, finché el soo mami, dovevano comprerghi!

In dl’angol da la perta ed sovra del quatr’ari, del doo Cesi,
el Cafè Nazionel, che del paès l’era el cafè piò beel,
ben gestito dal signor Biavardi, detto Cichina, con  soo muier,
cl’era l’Ergia Goldoni che con el soo riceti specel
conduceva la famosa premiata fabbrica d’amaretti de Spilambert!

Subèt ed sovra la Cesa ed Sant’Adrian, la Filanda, che ancàra fileva da terseint’an,
ì bosol di  beegh per fer la seda, continuava a lavorer e fileer,
la seda piò fina e pregeda del mònd, riusciva ancàra feer!

Lè asvèin a ghera un mecanegh, c’al feva novi e giusteva biciclat,
Massimo Leonardi, che G.I.L.A.M. l’era la soo merca e soo brevàt,
per chi a  màsa, al cinema o a fer i soo interesi andeva,
a Massimo a deposito in custodia la soo ciclo le laseva,
pagand quater soold, tér sicur che nisuun te la rubeva,
se in una ruota ed ciapèv un ciold o l’et scopieva
Massimo cun poca spesa subèt na peza agh tacheva!

Là in zèma a via Sant’Adrian, la latteria d’Armando Sasatèl,
che vendeva latte fresco appena  munto, cl’era ancàra cheeld,
latte intero, menga lavoree, per gninta stee spanee,
che t’el misureva cun di busolot da un lèter, un meez o un quert!

Di Jufina, ed  mister sert e barber a gher la soo butega,
là in fonda, prèma d’ariver a la Comuna  vecia,
con tree lavoranti, breghi, giaca e gilè confezioneva,
el sàbet che tanti uomini, barba e capelli s’andeva a toser,
per toot el giòren, fina a la mezanota, tant g’aviven da lavorer!
[...]

Lè vera che la ginta d’na volta l’era  ignoranta e aretreda,
erano in bulàta come  i caan, ma vivevano n’a vita spensiereda,
quand i gniven a cà d’ambrosa o in campagna i andeven a lavorer,
longa la streda a’sintiva canter e s’c’ifler del canzaun o storneled,
in di gioren ed festa, dal Turaun a inzèma al punt, par  al stred
una procesiaun ed zoven e ragazi, che per tot el gioren pasegeva,
[...]
Cun ch’el  mee dialàt spilambertes tot sgangheree,
della vita dla ginta d’una voolta e del soo boteghi a vo racontee,
a srèva mee desiderio, come ricordo, ai posteri laser,
[...]
Prema ed finir, chiedo scusa ai tanti menga nominee,
comerciant, artigian, pitoor, intaiador, marangaun stremnee in paes,
che la soo ativitee an’no menga  psuu illustrer,
cl’era tutta gente che da l’alba al tramonto tant foort lavoreva,
ciapeva pooch soold, in tanta miseria viveva,
ma vi garantisco che campèr bene sapeva!!!

Tich e tach del boteghi d’una voolta la soo ZIRODELA !!!!


Spilamberto, giugno 2011. Lambertini Raffaele  per  gli  “Spilambertes”  Raffaello!!!


( “Zirudela tratta dalla pubblicazione “Al zirudèl ed Raffaello Lambertéin”, Spilamberto, gennaio 2017.)

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